Praktiskt Båtägande

GUIDE: Montera komfortfläktar

Lätta att montera och ökar trivseln.

GUIDE: Montera komfortfläktar
Komfortfläktar ökar verkligen trivseln under riktigt varma dagar. Och de är lätta att montera // Foto: Viveka Ljungström

 

Komfortfläktar är inte så lätta att få tag på i Sverige, men det finns ett par återförsälja­re som säljer de två största och mest kända märkena, Hella och Caframo, som har fle­ra olika modeller.

Vi köpte från Hallberg Rassy parts. Fläktarna finns att få till både 12 och 24 volt.

Vi valde Caframo Bora, eftersom den är något tystare än Hellas och har tre olika hastigheter på fläkten. Den drar dessutom något mindre ström än Hellas fläkt. Där­emot ger den inte samma luftflöde som Hella. Vad man väljer är förstås en smaksak, men vi prioriterade ström­förbrukning och ljudnivå.

 

Vi har monterat fläktar i alla kojer, vid pentryt och i  ruffen. Man får förstås fundera igenom var man tror att man kommer att få bäst cirkulation. Vi valde att bara montera en fläkt i akterkojen och en i ruffen och hoppas att det ska räcka.

Installationen var mycket enkel och skruvar föl­jer med i förpackningen. Vi har taklampor med ström­ brytare på armaturen och valde att koppla på fläktarna på samma kabel, vilket gjorde att det inte behövdes nå­gon extra kabeldragning.

Vi lossade innertaket och drog upp sladden i bakkant. Fläktarna ska säkras av med en 3 amperes säkring. Vi löste det genom att byta säkringar­na till belysningen.

TEXT: VIVEKA LJUNGSTRÖM

 

Fläkten består av tre delar // Foto: Viveka Ljungström

Markera med en penna var skruvarna ska sitta. Testa att fläkten går att vrida i olika riktningar. Den är ställbar både i höjd- och sidled // Foto: Viveka Ljungström

Använd en skruvmejsel och skruva i skruvarna // Foto: Viveka Ljungström

Skruva fast fläkten med den vita muttern // Foto: Viveka Ljungström

Vi lossade innertaket och drog upp fläktens slad- dar i bakkant // Foto: Viveka Ljungström

Sladdarna till en taklampa med egen brytare på armaturen är här dolda under taket. Men oavsett hur det ser ut i båten ska den sladd som är märkt med +++ på fläkten anslutas till plus och den an- dra till minus, kontrollera att fläkten går åt rätt håll // Foto: Viveka Ljungström

Två av fläktarna på Embla. De svalkar skönt när det blir varmt nere i båten // Foto: Viveka Ljungström

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Smidigt!
Ja
3
1
Nej