Praktiskt Båtägande

Gör det själv: Så byter du däcksventilator

Fräscha ventilatorer ger fräschare luft, mindre kondens och mindre mögel i kabinen. Praktiskt Båtägande visar hur du monterar nya.

Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Få fräschare luftflöde ombord genom att byta ut ventilatorn på rufftaket. Praktiskt Båtägande guidar dig på vägen. Samtliga bilder: Martin Leisborn.

Tusentals båtar som tillverkades under 60-talet och framåt dekorerades med den där skinande, silverglänsande plåtventilatorn från Electrolux på rufftaket. Likadant som på husvagnar, fast deras var av oftast av plast. Under många år gjorde de ett hyfsat bra jobb och fyllde en oerhört viktigt funktion ombord på en båt, nämligen att möjliggöra god luftcirkulation. Om båten i övrigt var välplanerad för tilluft och inre flöde blev resultatet inte alls så tokigt och luften cirkulerade och byttes av sig själv. Men nu har det gått några decennier, och är din ventilator original är det säkert dags för byte.

Det finns flera anledningar till att byta innan den går sönder. Plasten blir med åren skör och om du inte byter i tid kan det sluta med ventilreglaget går av och du står där med det lilla handtaget löst i handen. Dessutom kan det finnas fripassagerare som bor där inne. När jag till slut monterade bort de gamla Elektroluxerna och resterna av deras tätningar i min båt, kröp det ut en mindre koloni små, små myror. Eller var det spindlar? Det verkade även som att fler småkryp var på gång att kläckas i plastringarnas dolda rum. För att inte tala om svartmöglet som hade trivts där inne. Vill du ha fräsch ventilation kan det alltså finnas god anledning att åtminstone öppna och rengöra. Dock finns risken att de trettio eller fyrtio år gamla delarna går sönder i processen, och då blir det hur som helst nödvändigt att sätta dit nytt.

Läs mer: Läsartips – så kollar du enkelt en bordgenomföring

Ytterligare en anledning till att överväga byte är att ventilationen i många fall bör förbättras. Den ursprungliga designen byggde på självcirkulation kan ha varit otillräcklig. För att undvika kondens och mögel behöver kanske mer luft cirkulera, kanske till och med på vintern. Därför kan en ventilator med inbyggd fläkt vara en god investering. Det finns många bra modeller, varav de flesta har en egen liten solcell som driver dem. 

I min båt, en Ballad från 1976, fanns två gamla Elektroluxventilatorer på rufftaket som troligtvis var i original. Under en tid hade jag sett vissa varningstecken: missfärgningar och rost runt innerflänsen och dess skruvar plus synligt svartmögel upp i själva mekaniken vittnade om otäthet. När dessutom reglaget en dag blev kvar i min hand fanns ingen återvändo, och frågan var bara vad som skulle dit istället.

Nästa sida: Dessa typer av ventialtorer finns