Båtnytt

Jämförande test: Bästa sjumeters bowridern i aluminium – Anytec A23, Nordkapp 705 eller Buster Magnum

Hårda Anytec A23, kluriga Nordkapp 705 Avant Ranger eller praktiska Buster Magnum? Båtnytt ställer tre olika men ändå lika sjumetersbåtar mot varandra för att se vilken som är den bästa bowridern.

Jämförande test: Bästa sjumeters bowridern i aluminium – Anytec A23, Nordkapp 705 eller Buster Magnum
Vilken sjumeters alu-bowrider är nordisk mästare, Nordkapp 705 Avant Ranger, Anytec A23 eller Buster Magnum? Samtliga bilder: Karl Hallqvist.

När vi  kommer ned till Norberg & Nilssons brygga i Nynäshamn börjar jag undra över vad vi håller på med. Kan man verkligen jämföra en helsvetsad hårding som Anytec A23 med den madrasserade halv­plastbåten Nordkapp 705 Ranger Avant?

Jo, visar det sig, det går alldeles utmärkt.

Våra tre testbåtar är alla bowriders och strax under sju meter långa. Alla tre är praktiska allt-i-allo-båtar. Med många sittplatser i både förskepp och akter rymmer de både en och två familjer på badutflykt eller transport till ­sommarstugan. Tack vare de öppna förbrunnarna är de också lättare att kliva i och ur än en daycruiser men ­erbjuder samtidigt bättre vindskydd bakom rutan än en mittpulpetbåt.

Gå direkt till testresultatet

Även om de skiljer sig åt, strävar Buster Magnum, ­Anytec A23 och Nordkapp 705 Avant Ranger också efter att lägga sig mitt i träffområdet för båtköparnas önskningar. Anytec har med nya A23 tagit ett stort kliv mot bekvämare båtar med fler sittplatser. 

Samtidigt har Nordkapp, som för bara några år sedan enbart gjorde plastbåtar, tuffat till sig och vill med Ranger-­serien visa att man också kan göra lite tåligare båtar med plåtskrov. Buster känner konkurrenterna nafsa i hälarna och har med den nya Magnum-generationen fått till en både bekvämare och hårdare modell där den gamla plywooddurken ersatts med aluminium och inredningen blivit trevligare.

Det är alltså tre olika båtar som tävlar om ungefär ­samma kunder: de som vill åka ut på sjön i en öppen men ändå bekväm båt.

Låt oss göra precis det.