Båtnytt

Reportage: Kultbåten Marino Mustang byggs igen – nästan 50 år efter premiären

Redan 1969 sjösattes den första Marino Mustang. Med ett utseende som piggar upp, ett skrov som imponerar och en bränsle-effektivitet som slår det mesta, erövrar den nyproducerade kultbåten nya hjärtan.

Reportage: Kultbåten Marino Mustang byggs igen – nästan 50 år efter premiären
Sjöegenskaperna imponerar. Det 22-grader vassa skrovet i kombination med välutvecklade steglister skär vågorna exemplariskt och helt utan att hugga fast i svängarna. Samtliga bilder: Mikael Mahlberg

När finska familjeföretaget Marino återupptar produktionen av sin klassiska ­Marino Mustang, som första gången ­sjösattes 1969, är resultatet en välkommen och lustfylld vitamininjektion till branschen. Redan vid bryggan väcker den knallröda Mustangen gamla nostalgi­känslor till liv och får glada tillrop från förbipasserande.

Även bland skaran av normalt rätt så svårflörtade båtjournalister sprids minnesljuva leenden. Själv kastas jag tillbaka till min barndom och drömmen om den där busbåten som jag länge närde, men som aldrig blev verklighet. 

Nu har den plötsligt återuppstått och jag är ivrig att, trots ett lika idogt som ilsket regnande, direkt få kasta loss med denna solskensglidare.