Båtnytt

Test: Pioner 14 Active – Linder Sportsman 445 Max – Buster S1

En enkel snurrebåt med styrpulpet förgyller vistelsen vid sommarstugan. Båtnytt testar tre favoriter bestyckade med likadana 25-hästare. Vilken är bäst?

Test: Pioner 14 Active – Linder Sportsman 445 Max – Buster S1
Båtnytt har motionerat tre små styrpulpetbåtar från Linder, Pioner och Buster med Yamahas nya 25-hästare på akterspegeln. Kolla in vilken som drog längsta strået. Samtliga bilder: Mikael Mahlberg

Med styr­pulpet blir resan så mycket behagligare än rorkult. En motor på 20-30 hästkrafter räcker för toppfarter på 25 knop. Resan till fiskestället eller badön går därför betydligt snabbare än med en liten roddbåt med snurra. Ändå är våra tre testbåtar från kända Linder, Buster och Pioner så enkla att köra att du tryggt kan släppa ut tonåringarna. Vikten är också så låg att du enkelt kan traila dem eller dra upp dem på land.

Alla tre båtarna är motoriserade med Yamahas nya 25-hästare. Den väger bara 57 kilo och passar bra till de ­lätta båtarna. Styrkan räcker för att båtarna ska komma upp i plan även med tre eller fyra personer ombord. Du kan till och med dra en lättare vattenskidåkare.

Prenumerera på Båtnytt här

Även om motorerna är likadana, skiljer sig våra tre testbåtar åt. Pioner är den norska, rotationsgjutna plastbåten med bra pris. Linder är den lätta insjöbåten, fiskarens favorit. Buster är byggd för större fjärdar. Vilken som passar dig bäst kan du läsa om på följande sidor.