Sekretessbelagda bilder på MS Estonia har släppts

Skrovet har deformerats och böjts utåt.

Sekretessbelagda bilder på MS Estonia har släppts
Det var 1994 som MS Estonia sjönk, nu har nya bilder på fartygets skador offentliggjorts // Foto: Getty Images

 

Nya bilder på hålet i MS Estonias skrov har nu släppts från Haverikommissionen, bilder visar hur skrovet deformerats och böjts utåt.

Ett hål i Estonia upptäcktes när dokumentärteamet för "Estonia – Fyndet som ändrar allt" genomförde dykningar till den förlista passagerarfärjan. Då upptäcktes vad som troddes var ett fyra meter stort hål i styrbordssidan på vraket.

Efter dokumentären startade Haverikommissionen en ny utredning där målet var att lista ut hur hålet bildats. Dykningar gjordes denna sommar och Sveriges Radio begärde nyligen ut de bilder som visar skadan.

– Där ser man faktiskt sprickor som löper en bit in. Det är fråga om stor deformation. Man ser att det är stora skador. Överraskande mycket trasor i förhållande med vad jag hade väntat mig, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers till Sveriges Radio.

Anledningen till att filmsekvenserna från sommarens undersökningar ännu så länge är belagda med sekretess är enligt Statens haverikommission att det på vissa av dem syns mänskliga kvarlevor.

– Det pågår ett arbete med att ta bort dessa bilder så att materialet kan presenteras inom några dagar eller högst en vecka. I övrigt kan jag inte kommentera Ekots uppgifter, säger haverikommissionens pressansvarige Jonas Bäckstrand till SVT Nyheter.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Spännande?
Ja
56
4
Nej